Forum Replies Created

Page 1 of 181
  • herr-pelegrin

    Member
    27 mars, 2024 at 23:28 in reply to: Den sista dagen för säsongen!

    2024 – I Stockholm hade vi en fin säsong, som genom blidväder i slutet av februari och början av mars gjorde att det är möjligt att sista repan gick av stapeln så tidigt som 2:a mars i Kungsängen och på Vallentunasjön. Den 4:e mars hade isen i södra skärgården kollapsat. Man gick igenom stavisen omgående!

  • herr-pelegrin

    Member
    18 mars, 2023 at 13:27 in reply to: Den sista dagen för säsongen!

    För år 2023 blev sannolikt den 17 mars sista dagen för säsongen! Älta i vanligt ordning. Dagen till ära stenhård is på fm och ett par cm slusch på em. Extrem skiftning m a o.

  • herr-pelegrin

    Member
    25 mars, 2022 at 11:30 in reply to: Den sista dagen för säsongen!

    20:e mars blev sannolikt sista dagen för den extremt fina säsongen! Loggade första dagen den 5:e dec på Älta och avslutade på hemmaplan i södra!

  • herr-pelegrin

    Member
    15 december, 2021 at 23:50 in reply to: Slipa medar

    Kan någon ladda upp något bild av 45° slipad medar? Mina medar är inte vassa så kanske behöver slipa dem men är inte säker.

    Glidet är vid sidan av parallelliteten det viktigaste du har när du är på isen. Därför är det väl nedlagd tid att putsa till medarna efter varje åkning. Man lär sig efterhand att göra det hyfsat snabbt. Teknikerna varierar liksom hjälpmedlen. Det funkar med bryne, diamantbryne, t o m sandpapper och våt-slippapper förstås. Klossen bör vara hård. Det funkar med metall men även med gummikloss.

  • herr-pelegrin

    Member
    15 december, 2021 at 23:43 in reply to: Rescue bag

    Hej!

    Jag funderar för dem som kör is vindsurfing, vad brukar ni ha in i rescue bag? Jag läste att det kan hända att bräda hamnar in i vatten. Kan det vara bra ha reserv kläder? reserv handskar? En rescue lina och så klart isdubbar på sig. Har sätt vissa som har ryggsäck på riggen, om man skulle ramla på ryggen kan inte vara värre ha ryggsäck?

    Det varierar från åkare till åkare. Ungefär så här ser det ut:

    En del har ingen ryggsäck.
    Vissa har matsäcken i ryggsäcken och ställer den på isen.
    Nästan inga har ombyten i ryggsäcken utan förvarar dessa i bilen.
    En del har mek-prylar och kanske tfn i ryggsäcken.
    Om man vill öka flytkraften i ryggsäcken kan man placera en barnflytväst el likn i den.
    Jag har räddningslina, vatten, gps, fasta nycklar, godis, extra handskar, balaklava, lite extralina mm i min ryggsäck.

  • herr-pelegrin

    Member
    15 december, 2021 at 23:35 in reply to: VAL AV SEGELSTORLEK

    Jag som nybörjare har tänkt använda en freestyle segel 5.5 som är också lite starkare en freeride segel och kommer att blir en lagom storlek för mig som väger 93 kg. Har hittat en äldre modell av mårdboard som borde vara stabilare i hög fart men lite svårare vid jipp jämför brädor med 4 medars. Men som sagt aldrig testat så har inte höga förväntningar, vill bara glida fram och tillbaka i 20 knop typ.

    Här min bräda🤗

    Vad är en mårdboard? Eller är det en longboard? Jag har en gammal longboard skateboard, kan den funka om man byter hjulen mot medar?

    En Mårdboard är en custom is bräda som Henrik Mård S414 uppfann. Han är en av snabbaste is speed åkare tydligen. Min modell är en modell från 2013, kontaktade honom för att veta lite mera info och just nu ser bara fra emot testa brädan. Jag läste flera gammal tråd här på Surfzone under is vindsurfing och finns det lite info och bilder men forum är inte lika stort som vanligt vindsurfing. Här lite info om Mårdboard:

    https://boardtests.com/tag/mardboard/

    I princip all konversation kring isbrädor går på FB! Ni kan dock hitta en del fullt gångbara tips även här i Surfzone.

    Reply To: VAL AV SEGELSTORLEK

  • herr-pelegrin

    Member
    6 augusti, 2021 at 17:06 in reply to: ✰ Stockholm 2021 ✰

    FREDAG – Fin ostkaka på Horsan före matchen med 7.3. Blir nog även en kvällsvända!😎

  • herr-pelegrin

    Member
    2 augusti, 2021 at 00:18 in reply to: ✰ Stockholm 2021 ✰

    Söndag kl 14.30-16.30 på SV var klockren för oss på Horsan med 7.3 och 7.4! Flera kilometerrepor med hyfsat jämn vind!👍

    • This reply was modified 3 years, 4 months ago by  herr-pelegrin.
  • herr-pelegrin

    Member
    4 mars, 2021 at 10:41 in reply to: ISBRÄDA – Idéer inför 2021

    Vad gäller låga brädor så verkar ju många uppskatta den känsla av bättre kontroll när man befinner sig närmare isen. Vi har ju också sett Jeff Browns illustrationer varför “låg fästpunkt” är att föredra.

    Man kan komma lågt på följande vis: 1) Upphöjda ändar på brädan, 2) nedsänkta truckar i truckplankan, 3) medfästen som sänker truckplankan i förhållande till meden samt 4) “drop through” där trucken försänks i brädan.

    Av ovanstående är alt 1) absolut mest komplicerat vare sig man vill basa plywooden eller hitta någon annan lösning. Även alt 2) kan vara lite knepigt, eftersom man måste finna en hållbar konstruktion.. Alt 3) är nog enklast. Vid alt 4) kan en mall vara behjälplig så att hålet blir perfekt anpassat.

    Om man har en låg bräda och det ligger +5 cm nysnö på isen så är ju ett hyfsat enkelt sätt att vända truckplankan upp och ned i det fall man vidtagit åtgärd 3). Stefan har ju även tillverkat lite högre medar där man har två alternativa fästen, ett lågt och ett högt på varje med.

    • This reply was modified 3 years, 9 months ago by  herr-pelegrin.
  • herr-pelegrin

    Member
    9 december, 2020 at 22:39 in reply to: Vindsurfa på land?

    Jo det tror jag med

    Bygger jag en annan så blir det nog 4×4 med glas mellan

    Men detta var enklare, ca 1-2 h jobb att såga och borra hål för truckar mm

    Du behöver nog inte glas emellan. Knappt någon som bygger isbrädor med glas emellan men jag inte inte vad gäller landbrädor. Om man lägger glas för att minska flexet så ska detta läggas på undersidan. För att laminera funkar epoxi, Cascos exklusivare EPO-lim för golv (tvåkomp med liten mängd härdare) men enklast är PU-limmet Bostic 800. Vanligt trälim går fetbort p g a att fogen inte gillar vatten. Jag lämnade restbitar ute med vanligt trälim och det släppte helt efter att bitarna legat ute i ur och skur ett par månader. (Men med lackning två lager epoxi som ytskikt så går iofs ingen väta igenom.)

  • herr-pelegrin

    Member
    4 december, 2020 at 23:30 in reply to: Vindsurfa på land?

    Du hade klarat dig med 4×4 mm eller 3×4 mm med stringer om du inte väger för mycket. Flexet fyller en funktion.

  • herr-pelegrin

    Member
    4 december, 2020 at 10:39 in reply to: Vindsurfa på land?

    Om man utgår från isbrädor så kan följande sägas vad gäller stroppar och halkskydd:

    – Under ca 30 knop är stroppar helt överflödiga.
    – Över ca 30 knop finns fördelar med ifrånskjutet , trygg och stabil körställning och att man inte riskerar att någon fot ska tappa greppet.
    – Stropparnas placering i förhållande till bakre rotationspunkt är viktig. Rätt placerad bakstropp används vid högre farter (och höjdtagning i vissa fall,) vilket för landbrädor knappast skulle komma ifråga om man inte får låna bana 01-19 på Arlanda.
    – Amerikanarna dömer ut stroppar med tanke på skaderisken i höga farter.
    – Annars är bakstroppar frekvent förekommande men framstroppar är närmast unika.
    – De brädor som har ett utmärkt halkskydd går i princip lika bra att köra utan stroppar.
    – En mycket stor nackdel med framstropp (som någon i denna tråd kanske inte reflekterat över) är att den är i vägen då man ska gippa. Av den anledningen har jag tagit bort framstroppen på mina coursebrädor.

    Slutsats utifrån behov vid landsegling:

    – Om man utgår från isbrädor men vill hålla måtten på landbrädan nere så blir en mini-brädas mått ca 140 cm lång och 40 cm bred. Flexet och vikten anpassas av antal lager 4 mm plywood samt om man man tillverkar den med eller utan mittstringer i plywood.
    – I och med att farterna på land blir förhållandevis låga och det mest handlar om freestyle på begränsade ytor borde tanken på stroppar helt falla bort. På marknaden finns dock halvstroppar (om man nu skulle vilja ha någon bakstropp).
    – En framstropp skulle riskera förstöra nöjet med freestylandet i och med att den helt klart är i vägen. Framstroppen ökar även risken för fel i manövrarna vilket i sin tur ökar risken för skador.
    – Jag återkommer till mitt tidigare råd (längre upp i denna tråd) om fläktremmar som halkskydd. Efter att under 12 säsonger testat olika varianter så har jag kommit fram till att fläktremmar är oustanding som halkskydd. De ger mycket bra grepp, de är lätta att applicera, de är beständiga, de blir inte hala vid väta (vatten, is eller snö), de påverkar inte brädans viktiga förmåga att flexa och de är inte minst väldigt sköna att stå på i och med att de ger ett mycket gott grepp.

  • herr-pelegrin

    Member
    13 oktober, 2020 at 14:11 in reply to: Vindsurfa på land?

    STRINGER – Om du ska styva upp brädan så kan du lägga en stringer i plywood undertill. Den bör gå som en mittremsa i fulllängd eller enbart fram till truckfästena (om du vill behålla svikten i ändarna). Den bör vara ca 12-15 cm bred och du kan testa att laminera en “remsa” 4 – 6 mm plywood i taget och prova effekten för att se om du behöver ytterligare ett lager.

    HALKSKYDD – Efter att ha provat olika halkskydd genom åren har jag kommit fram till att fläktremmar från Biltema är nära nog den ultimata lösningen. Du köper ett par remmar, mäter upp längderna, kapar med kniv och hammare på en skärbräda, förborrar och skruvar fast dessa med liten spetsig träskruv (för att inte pressa isär laminaten med trubbig skruv) på ett avstånd av 4-6 cm mellan skruvarna. Slika skruvar finns i plastburk på Biltema. Om man vill kan man dessutom samtidigt som man skruvar limma med quick epoxi. I förekommande fall måste man först ha förborrat brädan och skruvat i skruvarna delvis i fläktremmarna för att hinna med proceduren. Men det funkar utan att limma.

    KONVERTERA – Din bräda är i kortaste laget för is men det är värt att testa att konvertera den när isarna lagt sig. Bästa truckfästen, medfästen och medar köper du på Sharp4:
    https://www.sharp4.se

    • This reply was modified 4 years, 2 months ago by  herr-pelegrin.
    • This reply was modified 4 years, 2 months ago by  herr-pelegrin.
  • herr-pelegrin

    Member
    13 oktober, 2020 at 13:51 in reply to: Tankar från återfalls-vindsurfare

    Tack för ett trevligt och givande inlägg! Visst är det kul att komma igen efter ett antal år på backen!

  • herr-pelegrin

    Member
    8 oktober, 2020 at 21:40 in reply to: Vindsurfa på land?

    På en isbräda har man mastfoten mellan 100 och 110 cm framför rotationspunkterna för bakmedarna. Om man har en lång bräda, 160-185 cm lång, så kan man flytta fram främre rotationspunkten men behålla samma avstånd mellan bakre rotationspunkter och mastfoten eller möjligen öka avståndet upp till max 120 cm,

Page 1 of 181
Installera Surfzone som app?
PNFPB Install PWA using share icon

Installera Surfzone appen genom att använda funktionen "Lägg till på hemskärmen" i Webbläsaren. På din iPhone/iPad, klicka på "dela" ikonen i webbläsaren och välj "Lägg till på hemskärmen".

PNFPB Install PWA using share icon

Installera Surfzone appen genom att använda funktionen "Lägg till på hemskärmen" i Webbläsaren. På din iPhone/iPad, klicka på "dela" ikonen i webbläsaren och välj "Lägg till på hemskärmen".

Surfzones app (PWA) har installerats.

Push notification permission blocked in browser settings. Reset the notification settings for website/PWA

Registrera dig

Använd ditt Facebook-/Googlekonto.

Eller e-post

[RM_Form id='2']

Välkommen

Ny diskussion i forum

Senaste nytt Forums herr-pelegrin

You must be logged in to create new discussions.