

isletwig
Forumsvar skapade
-
@streith 732910 wrote:
Vad kör du på för rigg till den brädan i vanligast fall?
Jag tror att din rigg kan funka tills du blir lite bättre. Du kommer märka när du vill ha ny.
Om du vill köra freestyle kan du börja med enklare övningar på brädan du har. Gör sedan som twc säger och håll utkik efter en freestyle 100 (eller kanske 110). Du kan nog byta så fort det börjar bli lätt att köra på din nuvarande.
Köp dock inga fler freeridegrejer om det nu är freestyle du ska köra. Det gjorde jag när jag var i din sits förra året, vilket var dumt. Nu har jag bytt till rena freestylegrejer (JP 100l och Gaastra Pure 5.2).
-
Tack för tipsen! Var är bäst odds att stöta på andra surfare om man blir sällskapssjuk?
-
Synd. Men det finns gott om annat folk i Fiskebäck när de väl blåser. Ja hör med honom. Håkman heter han i efternamn. Det går fort när man får hjälp.
-
@cobainwindsurfer 730594 wrote:
Kan bara hålla med, har aldrig fattat varför nybörjare alltid rekomenderas så små segel, visst de är lätta att hantera, men det måste troligtvis blåsa apa om man ska komma upp i hyfsad planing. Har aldrig seglat med mindre än 6,4 och då har det blåst bra. Bräda däremot bör man ha lite större i början.
Varför är det bara segeltimmar med planing som räknas? Det är ju i lättvind man lär sig teknikerna bäst och då är det ju lättare med mindre segel. Jag väger under 70 och kör aldrig större än 5.2, blåser det över 10 m/s kan jag jobba upp planing annars ägnar jag min tid åt teknikträning oplanandes istället och det kan vara minst lika roligt om man har bra övningar.
-
Om du är under 24 ska du absolut komma till Fiskebäck. Den nämnda instruktören Erik har träningar varje onsdag och vi är ett bra gäng som har askul. Denna hösten gick jag från din nivå till att plana ledigt i stropparna, hoppa och öva vulkan (hoppa och snurra 180 grader) samt massvis med roliga lättvindstrick. Det blir sjukt mycket roligare när man har folk att träna med.
Är du över 24 kan du ta lektioner av Erik istället. Då kan du dessutom få hjälp med köp av utrustning.
-
Haha. Jag hann nog få lite av det sista då :p
-
Tack för alla bra svar! Jag behåller nog seglet tills jag har testat ordentligt.
Jag har inte någon orginalfena kvar. Kör på en 22 cm freestylefena (choco starfish tror jag den heter) som jag funderar på att kapa eftersom den känns lite lång. Får nog hålla utkik efter något billigt begagnat istället då.
-
@dr Masse 728497 wrote:
Den brädan du har kan du absolut köra 7.2 för lite sommarcruising. Kanske peta in en lite längre och rakare fena, ut med stropparna så ere bara att köra.
Ja det verkar helt klart värt att testa seglet. Vilka egenskaper lyfter man fram med rakare fena utöver bättre kryss? Kan jag påverka hastighet och planingsförmåga nämnvärt också?
-
@dr Masse 728497 wrote:
Pure är ett grymt bra segel med riktigt bra bottendrag, kommer funka kalas för freestyle.
Den brädan du har kan du absolut köra 7.2 för lite sommarcruising. Kanske peta in en lite längre och rakare fena, ut med stropparna så ere bara att köra.
Jo jag har fått tydliga direktiv av Håkman på den fronten :p
-
@dr Masse 728489 wrote:
Vad är det för freestyleplanka du har, vad väger du och har du en hyfsat lätt mast?
Det är en JP 100 från 2005 och jag väger ca 69 kg. Från och med i fredags har jag ett Gaastra Pure 5,2 med 75% mast som största segel för freestylebruk. Till 7,2an har jag en 35% 430 mast, oklart vad den väger.
@Ola H. 728490 wrote:
Dels beror det på disciplin, dvs vad man avser göra med ekipaget och delvis på aspekter i själva shapen. Enkelt uttryckt, ju mer man vill manövrera brädan desto mer staffas man av stora segel. Och när det gäller shapen så kan man säga att ju snabbare shape (mindre drag och delvis också mer lift) desto bättre hanterar brädan stora segel. Det senare kan verka lite kontraintuitivt. Ett stort segel borde väl orka dra en trög bräda bättre? Men det funkar inte riktigt så i praktiken eftersom stora segel också i sig själva gör mer motstånd så i slutet blir altt bara trögt.
Okej. Så det är främst i vindhålen då som brädans motstånd i vattnet och seglets motstånd i luften blir ett problem? Väl i byarna borde väl nettokraften mellan seglets motstånd och framåtdrivande kraft vara samma oavsett bräda och då är det väl egentligen bara den ökade vikten som är ett problem?
-
@PGVirtual 728462 wrote:
Visst kan du använda ett större segel än det maximalt rekommenderade, men då gäller ”the law of diminishing returns”. Ett för stort segel gör inte att brädan planar tidigare eller är snabbare. Det blir bara tungt och jobbigt när seglet är för stort i förhållande till brädans kapacitet.
Jag sitter nämligen på ett 7,2 som jag funderar på om det är värt att ha kvar. Min tanke var att den kanske kunde funka om man ville freerida lite eller försöka slå sitt hastighetsrekord någon dag. Men om du menar att det inte kommer gå snabbare eller plana tidigare är det ju sannerligen lönlöst att behålla det.
-
Min olycksfallsförsäkring visade sig inte gälla för rullskidåkning eftersom att jag tävlade på elitnivå och hade vissa sponsorintäkter. Det räknades då inte som fritidssysselsättning. Enligt f-bolaget räckte det med någon tusenlapp i sponsring. Så om ni tävlar är det värt att kolla upp det med.
-
Riggen är nu snart på väg till Göteborg tack vare Erik. Oerhört smidigt med ett så hjälpsamt och välfungerande community som detta. Jag ska se till att lägga tråden rätt nästa gång.
/Anton
-
Nu har jag den inte här så jag kan mäta men ca 15 mm låter rimligt ja. Pinnen sitter som berget i förlängaren men du kanske har användning för den också? Tror den är ca 40-45 cm men saknar tyvärr stopp.
-
Ja det förstår jag men jag ser inte varför den ska behöva sitta högre än hos en midjesele bara för att man har axelband. Min sitter ganska långt ner strax över naveln.
Däremot kanske man vill undvika att få tryck på axlar?