

jan-erik
Forumsvar skapade
-
Jag är tveksam till att GPSen har rätt. Om du har den på ryggen och lutar dig snett bakåt så skymmer du halva himlen och GPSen får lite svårt att bestämma läget och därmed farten. Det räcker med att en positionsbestämning blir lite dålig för att man ska få en fantastisk notering av toppfarten.
Jag har iochförsig en GPS som bara kan lagra maxhastighet och inte en sekvens av hastigheter. Jag har kört ett antal vändor och gått iland och kollat denna maxnotering. Det kan bli en sekvens som 23.5 – 26 – 36 – 24.5 knop, där 36knop är helt åt skogen. Då är 26 knop en mer realistisk siffra i mitt exempel. (en farthöjning från 26 till 36 skulle jag ha märkt!)
Det som man skulle vilja göra är att läsa ut alla positionspunkter till en dator och räkna ut hastigheten mellan alla punkter och på så sätt bilda sig en uppfattning om vilka mätningar som är rätt. Det finns program att få för pengar som klarar det, men jag har inte hittat något som är gratis.
Ännu bättre verkar det vara att, som någon föreslog, fästa GPSen på bommen. Då kan man kolla hela tiden och se effekten av små trimdetaljer. Man kanske lär sig nåt då. Dessutom skymmer man inte GPSen.
/Jan-Erik
-
Jag skaffade en liten vadderad kameraväska och stoppade GPSen i.
Har en Garmin 12 (snikvariant av 12XL) <2000:-
Enl manualen uppfyller den nån vatteninträngningsskyddsnorm som säger 1 meters djup i 30 minuter, dvs vattentät. Skarven i kåpan är tätad med silikon, men jag är skeptisk till om batteriluckan är tät. Det finns dessutom en mängd FAQ på webben om vatteninträngning och fuktproblem i GPSerna.
Lösning: vanlig platspåse, typ frys. Man behöver inte ta ut GPSen för att kolla på skärmen eller knappa. Det är ingen risk att påsen går sönder i den vadderade kameraväskan.
Problemet var sedan att fästa GPSen nån stans. Det visade sig att den passade perfekt i mastfickan vid bomöppningen. En rem kring masten över och en under bommen så satt den bra och var inte ivägen.Test Vivace 290 och Simmer Cyberrace 7.8
Mätserie 17.5 17.7 18.5 20.5 knop utan vind!
Ja nästan i alla fall. Jag vet tyvärr inte hur mycket det blåste, men det var väldigt lite. Krusningar men knappast gäss.Testade en annan gång med mera vind (duktigt med gäss) och ett BIC 6.5 segel. Jag vet inte riktigt vad det egentligen är för segel. Har kollat i gamla kataloger och det verkar som det är ett UP segel som sytts av NP. Hursomhellst maxade det vid ca 20 knop och gick inte fortare hur mycket det än tog i i byarna. Jag tror att det var rätt riggat men att jag inte kan få ut mer fart ur det. Är det någon som har några tips på hur man ökar farten om allt annat verkar vara som det ska?
En annan sak.
Kollade bilen också. Överensstämmelsen mellan GSP och hastighetsmätare var bättre än 1km/h från 50 upp till 100. Det gäller att ha rätt ringtryck och lagom slitna däck. (SAAB 9000 årsmodell 92).Det är kul med GPS!
-
Jag har precis varit där (i närheten av SF) i ett par månader. Det finns ett ställe som heter ASD (Advanced surf design) som hyr ut grejer. Det ligger vid Coyote Point precis söder om flygplatsen. Dom har diverse BIC (techno saxo). Uthyrning 13.00 – 18.00 om det blåser och inte regnar och allt är perfekt i övrigt. Dom var lite kinkiga. Det är bra att ringa och fråga innan man åker dit +1 (650) 3488485. Man kan ringa till SFO information och kolla hur mycket det blåser (telefonsvarare) +1 (650) 8773585. Det var ganska dyrt: 64USD (inkl skatt) för en dag, men då kan man byta prylar hur mycket man vill. Eftersom hyrbilar sällan har takräcke var det ett ganska bra ställe att hyra på. Man bär brädan över vägen och kastar i den i det äckliga vattnet. Vattnet i SF bay var inte så trevligt, men surfstället var populärt ändå.
ASD har en hemsida http://www.asdwindsurfing.com/
Kolla också på http://www.sfba.org/Fast Crissy Fields precis vid Golden Gate är säkert roligare.
-
Åkte med dom (UCPA) till Guadeloupe i november förra året. Mycket bra, speciellt om man vill gå kurs. Det är en klar fördel om man vet vad empanage (stavas det så?) betyder eftersom instruktörerna bara kan franska. Om man nu inte kommer på finns det gått om trevliga fransyskor som gärna översätter. Allt utom bärs och rom ingår. Romen kostar 40 frassar liter, så det är inget problem. Man får komma ihåg att det är ungefär som friluftsfrämjandet, så lyx ingår inte. Man seglar i en lagun innaför reven, så det är ingen risk att man försvinner. Fast dom coola surfarna sticker ju givetvis ut utanför reven. Man har lektion halva dan, men surfar så mycket man vill. Prylarna är tillgängliga hela tiden utom mellan 12 och 14 då nån lokal skolklass använde dom, men man måste ju äta. Det fanns ett halft dussin nivåer på instruktioner. Om man är en stjärna kan man ju utnyttja prylarna och strunta i instruktörerna. Dom har allt från slitna gamla rookiebrädor till nya, fina små och roliga. Jag körde på en sprillans Fanatic Gecko 278 på drygt 100l och hade mycket skoj. Vi hade kanske lite tur eftersom orkanen Lenny dök upp. Efter tre dagar med Lenny var händerna så svullna att jag måste gå upp på natten spola dom med kallvatten för att kunna sova, trots hanskar och tejp. Skor måste man ha för rev och skräp är rätt vasst. Det var nån som hade hål på sulan! Vattnet var lagom varmt, ca 28 grader. Det är smart att boka två veckor eftersom det är ganska långt till Västindien. Vi gjorde det men tänkte att det kunde vara kul att se något också, så vi vandrade runt i regnskog med guide en vecka. Det var iockförsig väldigt skoj, men nu har jag sett regnskogen, så åker vi dit igen blir det två veckor surf.