

m_flink
Forumsvar skapade
-
Nu har vi haft en fin diskussion och jag tror jag har ändrat mig , jag gör Sw bräda med aramid och kol, Sp påstår att en 300g e-glass matta är lika stark som en aramid på 185 g.
Ola jag föstår hur du tänker med spänningarna , visst du har rätt, det beror på hur man landar brädan.Gå in och kolla på http://www.balticyachts.fi eller com, där ser ni vår 147 fots båt helt i kolfiber och titan beslag. Det är världen första i en sån storlek helt gjord i kolfiber och planande, t.om. proppellern är kolfiber
-
Så petter du föreslår att jag gör SW i däck och botten, men tror du det skulle räcka med en stringer och ingen SW?
Ifall jag gör SW , duger airex i botten också?
-
Jag kan ändra bottenmattan (väv) till en enkelriktad 300grams. Jag snackade just med konstruktörerna här på firman och de trodde det borde hålla.
Men jag håller fortfarande inte med dig om tryck på undersidan. Brädan kommer ju hela tiden den ligger på vatten ytan att ha krafter som trycker den uppåt jämt fördelat över längden på brädan, det betyder ju att övre sidan kommer att komprimeras och botten töjas. De symptom du beskrev som åstadkomms av plattlandningar kan lika väl komma av töjning, då brädans undersida töjs dras materialet uppåt mot däcket.Kom gärna med mothugg, men så skulle jag vilja tro att det hänger ihop.
Spsystems har på sin hemsida en beskrivning över ett bräd bygge utan SW och där använder man aramid(kevlar) och s-glass , som du sa så flexar det bättre men jag vill ändå tro att kolfibret är så mycket starkare att det kommer att hålla. -
Jag håller inte med dig om tryckspänningar på undersidan, det borde ju vara drag och kolfiber är mycket starkt för båda, för punktbelastningar har jag använt kevlar .
mattorna av kol är modell rc100p en 200gram unidirectional rovingmatta.
Har du inga tips för fotstoppsskruvarna? -
Jag låter airexen gå runt kanterna så att lag får två stringers på sidorna, dessutom borde jag kanske förstärka med en kolsträng på 15mm på botten.
Förresten, nån som har bra tips på hur man gör med fotstropps skruvarna? -
Jag funderar lite över det här med sw, om man nu har de exakta formerna som man vill ha på kärnan och sen sätter på ett lager divinucell på undersidan, kommer inte shapen att mattas ut en aning då?
Om man väljer att bygga sw med kolfiber och kolfiber stringer i mitten för att få en starkare fenbox och styvare bräda, kan man då efteråt hälla i aceton eller liknande vätska för att kärnan skulle lösas upp och kan rinna ut ur brädan för att få den lättare. Eller klarar en sw bräda inte av att vara utan kärna för att inte gå sönder?
flink
-
moi jupu jag är också finnjävel från pietarsaari. Jag håller med dig om att det finns mycket billigt hos spll men priserna i butikerna tycker jag ligger på samma nivå som i sverige och norge.
Jag såg att ni har mycket fina bilder på hemsidan , ni borde komma upp till storsand i munsala och fäboda i jakobstad och segla nångång. Storsand är härligt när det ligger på från nord. Hur är det i estland , jag har hört att det skall vara lika bra som klitmöller, har du varit där?
-
Ifall man bygger sw måste man ju göra kärnan mindre än vad brädet är för med divinucellen tillkommer ju några millimeter, eller har jag fel? Tycker du man borde köra kolfiberstringer eller klarar man sig utan? Jag hittade en mycket bra sida på nätet om brädbyggning hos spsystems.com där förklarar det mesta.
Du snackade om en mätapparatur för rockerkurvan, är det en invecklad manick eller kan jag göra den själv, min brädbyggarkompis och jag har nån sorts ide’ om en mätapparatur men om det finns enklare så vore det fint. Tyvärr ola bor jag inte i göteborgsområdet utan i jakobstad som ligger 100 km norr om vasa i västra delen av finland
Svar till blueride, jag kan tyvärr inte sälja dig kolfiberväv.
-
tack för tipset. Det är nämligen så att jag har tänkt bygga en kopia av en bic Tabou 250 men jag känner ingen med en sån bräda så det är lite problem.
Vad rekommenderar du att man använder för core material? Jag jobbar på ett båtföretag som heter Baltic Yachts , de tillverkar segelbåtar upp till 140 fot i 100% kolfiber så jag tänkte bygga brädan i kolfiber.
Jag tar gärna emot byggtips om du har.Flink
-
Vet nån om det går att få tag på formmått till t.ex en tabou någonstans ifrån? Jag funderar lite på att bygga en bräda och det hade ju varit kul om det är en beprövad modell som man vet att fungerar.
-
tackar för åsikterna. Men jag tror inte att 250:an på 75 liter kommer att vara för stor i mina finska förhållanden, vi kör mest onshore men ibland för vi till en fin side´shore där man förstås kunde ha en lite mindre. Jag har inte så värst många års erfarenheter från vågsurfing så jag känner mig tryggare på en lite större bräda
-
du kan kolla på nätet efter roymax eller bri-fin import , jag tror nån av dessa borde ligga i hesa, det skall finnas en till som jag inte minns namnet på det finns dock flera internetsider som tex http://www.kati.fi/cgi-bin/surfkauppa.cgi den ær på finska men kanske du førstår en del.
-
Jag jobbar i norge som bæst, det ær bara att åka hit gå in på ett ica och fråga om de behøver jobb , så antagligen vill de ha dig, annars går du till en arbetsførmedling, dær kan du vælja och vraka bland olika jobb.
jag får 85 nokr per timme, det ær vid ica -
Kavitering förekommer på alla propellrar i større eller mindre grad och inte mer eller mindre i svängar. kavitering är en tryckdifferens framför och bakom propellern som har nämnts tidigare.