

swe176
Forumsvar skapade
-
Vad är det som hänt vid Kapellskär? Det verkar som om dom grävt sonder hela stranden och dumpat lera och sten utanför bryggan.
Är det någon som varit där i år? -
Tack
Ska testa en Tectonics Talon 36.
Köper man dom direkt från sailworks?/JE
-
Funderade på ett nytt 10.7 evo 2
Det kanske räcker med ett segel
Har inga möjligheter att satsa på mer än kanske någon enstaka tävling så det blir mest nöjessegling -
Jag kommer!
Nästan hemmaplan. -
Tack för tipset.
Men jag tänkte lyxa till det lite och inte tälta eller sova i bilen :).
Hur är Strandgården Vilshärad?/Jan-Erik
-
@Oåxen 409749 wrote:
Gör som tyskarna gjorde:
2 riggar
2 fenor
1 bräda
Vindgräns 5,5 – 15 m/s eller vad det var.Kör en speed/slalom-cup.
Tidigare slalomcupper hade ju oftast en maxgräns om ca 8 seglare per heat.
I PWA kör man ju bra många fler per heat.Häpp
O där kom ett annat tyskinlägg mens jag skrev. Tydligen har man lagt till en rigg och en fena till.
Det jag läser ut är
2 brädor
4 riggar
obegränsat antal fenor
Slalom 5,7 – 15.4 m/s
Racing 3,6-7,7 m/s
Jag tycker formula är härligt läskigt när det blåser 10. -
Håller med 496an om att man inte ska blanda ihop tävlingarna.
Jag vill gärna veta att jag åker till en formulatävling. Lite snopet om man kommer dit så blir det inget för att man ska köra något annat istället.Men en slalomcup är säkert kul – om det funkar.
Det som skiljer dom glada rapporterna om 30+ knop från det vanliga formulatävlandet är att datumen för tävlingar sätts långt innan det finns vindprognoser. Om man skulle säga att första helgen i varje månad sommaren 2008 är det slalom-tävling, då blir vindstatistiken exakt som den är för formulatävlingarna nu. (Peters diskussionsämne har faktiskt en poäng: att växla tävlingsform efter vinden. Men jag vill ändå inte riskera att stå där när det blåser 10m/s och tävlingsledningen byter tävlingsform)Jag skulle önska att förbundet satsade lite mer på träningsläger.
Nu finns det en träningshelg om året. Det mesta jag kan har jag lärt mig på tävlingarna genom att frågafrågafråga. Det går bra och man får mycket bra svar, men ändå är stämningen på tå inför en tävling. Alla är uppe i varv och på hugget inför rejsen, så det blir mest enkla smågrejer. Det skulle vara bra med fler rena träningstillfällen.Uppenbarligen skulle tävlingarna funka bättre om alla var lite duktigare. När det är svårt blir det stora skillnader mellan toppen och botten. Alla som är med idag klarar sig bra i 6-9m/s. Det är ett ganska smalt vindregister. Dom duktiga klarar 4-16! När det är byigt har en sån som jag som är helt nollställd på seglingstaktik ingen chans.
Träning ger resultat:
1) Jag har lärt mig dom senaste åren att klara av ett större vindregister per segel. Då blir man inte lika lätt felriggad. Exempel: SM Karlstad söndag 1m/s på stranden 7m/s på banan. Inte lätt att ta rätt segel.
2) Jag har tränat målmedvetet i år på att pumpa för styrbord genom att studera min babordspumpning och spegelvända den. Det har blivit bättre.Men det är många andra saker jag saknar – kryssa för styrbord tex. Inte segla ut i bleket. Slå på layline – jag skulle aldrig kunna leda en tävling för jag har ingen egen ide om var man ska slå – jag vet att jag är en sopa på SB så jag seglar som dom andra och lite till – det funkar bra och blir sällan mycket över.
Hälsningar
Jan-Erik -
Splatt!
Hon är nog glad att han väjde. Vi såg i båstad hur en fena kan klyva en bräda.
Det är ofta folk ute på banan som inte har där att göra. I Båstad var det så. Då slörade man mot mål för babord i full fart och möter sådan som är på väg in mot land och har varit för slöa för att runda mållinjens läboj. Dom kommer ju för styrbord. Vem har rätt till väg då?
/JE
-
Hur funkar poängberäkningen?
Titta tex på Masters Race 1.
Där har LAT 13 1p, Anders 1,5 och Jona 2.
Hur får man en halv poäng?/JE
-
swe176
Medlem9 augusti, 2007 vid 18:45 som svar på: Välkommen på Maratonsegling i Öregrund 11 eller 12 augusti@SWE 496 404086 wrote:
Så svårt att få med sig all öl hem bara;)
i SOS sällskapsresan har ju fiskargubben med sig en back bakpå…..
-
Har den kärna och hölje?
Eller är den vävd i ett stycke?Linor med hölje blir så trassliga när höljet går av i cleaten och kärnan är hel.
Man måste nästan skära losss det./JE
-
@Oåxen 396823 wrote:
Se ovan : )
He he
Så talar en modern lärare.
Däng till bara. Bra!/Korvstoppningens vänner.
-
den som inget frågar får inget veta.
Tack för grundkonfkursen.
Jag har ju bara precis passerat 100-strecket. -
-
@stinger 395350 wrote:
Är det enbart årsmodellen som inverkar eller är det märket (Gaastra lättriggat?) också. Jag har hört skräckhistorier om hur man får stöka och böka med cambersegel. Jag har ett Gaastra Flow 3X från strax innan 2000. Lika enkelt att rigga som ett vågsegel, bara i med masten i mastfickan, dra nedhal på med bommen dra uthal, finjustera lite, sen är det klart.
Inte vet jag. Jag har inte testat så mycket annat. En gissning är att nyare segel riggas med mycket nedhal och stenhårt cambertryck. Alla segel ser ju likadana ut nu, och det är inte som min gamla N5.
Vad är egentligen meningen med den breda mastfickan?
Det måste finnas en seglingsmässig fördel eftersom alla har det nu.
Visst, det är en fördel att slippa prassla så med duken. Men när har man tagit nån hänsyn till hållbarhet annars? Allt går ju på prestanda.
Är det någon som vet hur de nya seglen är tänkta att fungera? Dom seglar ju helt klart väldigt bra.