Linsen mot det råa havet
Av: Julia Örtegren – @juliaortegren
Det mörka, dramatiska fjordlandskapet i Hoddevik inspirerade engelsmannen Chris Churchill att vilja satsa på en karriär som surf-fotograf. Under sina fem månader i Norge samlade han material till sin första fotoutställning. Här är resultatet.
I april när Chris Churchill parkerade sin charmigt rostiga van i Hoddevik för att ta sig an en tjänst som surfinstruktör låg det snö på marken. Hans hem på hjul, som han kört upp från England, var dåligt isolerat, havet var mörkt, vinden hård och merparten av sällskapet i viken tycktes just då bestå av får. Inte alla unga killars ”cup of tea”, men för 23-åriga Chris smakade den frostbitna luften helt rätt. Omgivningen och den förhistoriska känslan av tungt och vilt hav gav honom motivation att vilja utveckla sitt fotointresse från hobbynivå till en karriär som surf-fotograf.
– Jag har haft mitt fotointresse i många år. Som dyslektiker har det varit naturligt för mig att dokumentera mina resor och surfäventyr genom bilder istället för ord, men innan Hoddevik hade jag aldrig fotat i vattnet. När jag fick chansen att låna en undervattenskamera märkte jag direkt hur mycket jag älskar att ta bilder från det perspektivet. Sedan lyckades jag spara ihop tillräckligt från min surfinstruktörslön för att investera i egen utrustning. Jag använder en Vintage 1970 Underwater Nikonos, som fungerar väldigt bra, förklarar Chris.
Varför fastnade du för det norska landskapet?
– Det var inspirerande att lyckas fånga den inre bild jag har av surf genom kameralinsen. Att lyfta fram den råa, orörda kraften. Jag är uppvuxen nära Newcastle i nordöstra England, så för mig är surf framförallt förknippat med mörkblå vågor, kraft och kyla, något som går att skildra på ett otroligt dramatiskt sätt i Hoddevik. Jag har stor respekt för havet, och den respekten finns inrymd i många av mina bilder. Visst kan surf också vara lättsamt och lekfullt i klarblått vatten, men jag vill visa havet så som jag känner det, och den känslan blev väldigt tydlig och äkta i Hoddevik.
Vilka utmaningar ser du i att arbeta som surf-fotograf?
– För mig är det otroligt viktigt att själv tycka att det jag fotar är intressant. Jag tar i första hand bilder för min egen skull, och om jag stannar för länge på samma plats blir jag lätt uttråkad och oinspirerad. Jag behöver ständigt nya vyer, så en utmaning är att vara i rörelse för att hålla inspirationen uppe. I slutet av min tid i Hoddevik tappade jag intresset för att fota samma landskap om igen, och detsamma gäller för min hemort Newcastle. Nu är jag nere i Cornwall sedan en tid tillbaka och har definitivt fått tillbaka passionen. Ibland är det också svårt att balansera viljan att själv surfa med att ta bilder. Min egen surfglädje kan sakta ner fotoprocessen i perioder.
– Ekonomin är såklart också tuff innan man börjar tjäna pengar. Det är en dyr hobby och det finns alltid något nytt och bättre i utrustningsväg. Mitt tips till alla som vill hålla på är att skita i det och bara ta så många bilder som du kan med den kamera du har. Använd din fotoglädje så blir det ofta bra. Jag har tidigare försökt mig på universitetsstudier och jobb som pizzabud och snickare, men alltid valt att ta mig tillbaka till havet och ett liv i rörelse. För mig gäller det att hitta alternativa sysselsättningar som går bra att kombinera med sättet jag vill arbeta på som fotograf.
Hur gick fotoutställningen i Hoddevik?
– Jag fick möjlighet att hänga bilderna i en lada i Hoddevik som annars används som yogastudio, vilket blev en läcker setup. Det var min första fotoutställning, och en väldigt positiv upplevelse. Jag lyckades sälja flera bilder och ser redan fram emot nästa gång jag kan göra något liknande. Framförallt var det riktigt härligt och inspirerande att prata med alla fantastiska människor som tog sig tid att komma.
Hur ser dina framtidsplaner ut?
– Just nu är jag hos min flickvän i Cornwall och förnyar min livräddarlicens, så att jag kan fortsätta kombinera mitt fotande med jobb som surfinstruktör. Vi ska sedan jobba några månader i alperna i vinter, så jag har precis sålt min van, vilket kändes rätt jobbigt även om det var nödvändigt. Efter alperna ska nämligen vidare till Indonesien där jag har ett spännande jobbprojekt på gång. Mitt mål är att fortsätta fota och filma platser såsom jag ser dem, och att med jämna mellanrum hitta nya spännande vågor som gör att jag håller passionen och engagemanget uppe.
Alla fotografier i artikeln är tagna av Chris Churchill och du hittar mer på Chris instagramkonto: https://www.instagram.com/chrisc_95/
[the_grid name=”Linsenmotdetraahavet”]
Snabbfakta om Hoddevik
Hoddevik är en liten by på den norska västkusten beläget i Selje kommun, cirka två timmars biltur från Ålesund. Här hittar du surf året om, även om de mest kraftfulla vågorna oftast rullar in under höst- och vintertid. Närmsta butik hittas i Leikanger, ca 30 minuters biltur från Hoddevik. Logi går att finna på plats. Typ av våg: Beachbreak.
Svar